Followers

Tuesday, March 23, 2010

..MusT bE sTroNg...

last week, sehari after ayah aku datang lawat aku kt johor
ahad, ayah diserang minor heart attack
mmg terkejut lah aku
coz time ayah dtg tu, ayah sihat cam biase je
but keesoknya...ayah sakit dada, muntah2 n rase macam angin xnk kuar dari badan
kebetulan keesoknya isnin tu ayah ada appointment ngan sorang doktor tu...
doktor tu check and mencomfirm-kan..ayah memang diserang minor heart attack
and langsung ditempatkan ke CCU...
time call ibu, ayah cmner,
ibu juz ckp yg ayah kena tahan wad coz ayah kn minor heart attack but x serius
but ati anak ner yg tenang..kebetulan aku ad test ari rabu..even bace buku cmner pun ati x senang
nk balik time tu, dah malam
g library..stadi cam biase..but klu duk relax jap..
otak pikir---AYAH....AYAH.....AYAH
balik library, g bilik fiza...
cam biase r..kt diorg r aku suke ngadu..
mmg xleh nk tahan
ak nangis semahu2 nya
yelah..otak aku ngah konpius sgt2
bukan pasal stadi...tp pasal ayah
akumcm x tau nk wat cmner
n last skali..
diorg suh ak balik n ponteng klas tuk tngok keadaan ayah yg sebenar..
time tu ak mmg rase bersemangat ckit

sok pagi2 tu ak balik ke mlaka after subuh
smpai hospital jumpa ayah, ayah tnya..
"naper balik??? xde klas ke??? jangan ponteng klas..."
time tu aku cuma tau satu jawapan je...
walaupun pendidikan tu pnting...tapi ayah adalah lebih penting dari segala2 nya
nothing can be replace him...
nothing can be like him
his my role

even keesokknya rabu ak ad test
even aku dah stadi naik faham n hafal sumanya..
tapi naik test, aku blur sekejap...
ak asik pikir pasal ayah je..
mmg r ralat x dpt jawab
tapi..
ape aku eh buat, ni suma dugaan-NYA
ALLAH menguji aku bersabar
mmg rase ati rase nak marah...
tapi aku nk wat cmner
nasi dh jadi bubur
aku kn berusaha lagi tuk akan datang..
jangan nk salahkan nasib..
betul x??

khamis till isnin smalam aku balik kampung
mase banyak aku habiskan kt hospital
teman ibu jage ayahl tido malam2 kt hospital
tengok keaadaan ayah depan mate, pun dah leh wat aku hepi
teringat time kecik2 till ak dh dewasa ni
klu aku demam n berada kat umah
ayah r orang paling risau
klu aku tido n x selesa
ayah r org yg bangun lewat malam
tngok keadaan aku
suhu badan aku dh reda ke?? demam dah kebah ke??
misti ayah akan bangun...
klu dengar aku bat0k2, ayah bawak air
kalau badan aku panas, ayah tuam ngan towel basah kt kpala
mmg banyak r...
so...bila ayah ngah sakit ni...
bila jage ayah, aku rase...
pengorbanan ayah lagi besar keatas aku...
x masuk lagi bab2 duit or pape lg...
bukan ayah je aku concern...but ibu aku pun aku concern sgt2...
coz diorg r segala2 nya bagi aku...

smalam before balik..
ibu nasihatkan kt aku
doa kan banyak2 kat ayah..
coz ayah kena wat bypass surgery...
doakan agar operation ayah selamat
insyallah...aminn....

2 comments:

nor hafiza binti baharudin said...

nana, u have to be strong b'coz i know u are strong...=))

NaNaBdKbaiK said...

thanx jaja suport aku...
sayang kamu!!