Followers

Saturday, April 03, 2010

....neVer to ForGet aGain....

baru2 ni aku dapat jemputan nak wat reunion kat sekolah lama dr form 1 to form 3...
Sek. Men. Keb. Sultan Alaudin..
secara jujurnya...
after kuar dari sekolah tu untuk berpindah sekolah teknik form 4..
aku hanya sekali je ak jejak ke sekolah tu..
tu pun coz hari PIBG, ak teman ibu sain buku rekod adik aku time die form 2 dulu2..
kire2 after 5 taun ak kuar dari situ
pastu, ak dah x datang2 n jejak kaki kat situ lagi
nape ak anti sangat ngan sekolah tu...
x hepi ke ak kat skolah tu??
guru die x best ke??
sekolah die x best ke??
bla.....bla.....bla...
sebenarnya bukan pasal tu..
bagi aku....
sekolah tu ok..
even ak bukan lah penyumbang result PMR cemerlang pun kat skool tu..
cuma satu je wat aku rase sedih sangat2...

ak kehilangan seorang kawan
on the last day ak kat skool tu
nama arwah...
ISKANDAR
ingat lagi..
time hari terakhir kt skool tu..
dalam kelas..
guru kelas tanya tiap2 pelajarnya..
sape yg akan pindah sekolah and sape yang kekal kat skool tu
contohnya..
macam cikgu tanya ak...
"awk nk kemana form 4 ni??"
ak pun jawab r..
"saya nk ke pindah sekolah teknik "
"
"
dan bila soklan yg sama ditanya kepada arwah
"awk nk kemana IS after ni??"
for information, result PMR arwah gempak jugak...
arwah dapat 6a..
memang ad potensi lah klu dapat asrama penuh or mrsm or teknik..
tapi jawapan arwah aritu
"saya x tahu cikgu"
"saya pun x tau saya akan kemana pasni"
tulah jawapan arwah...
dan kami2 mendengarnya...
macam perkara normal je..

time rehat..
ak duk lepak kt tangga sekolah
kebiasaannya
tu jd tempat ak dan geng2 ak lepak kat situ
tp kebetulan time waktu tu...
mmber2 ak yg len kena bertugas
kebetulan Umu ad duty pengawas jage klas time rehat, Ain and Ruzaini duty perpustakawan...

datanglah arwah time ak duduk sorg2 kt tangga tu..
arwah blanja ak roti
kitorg duduk kat tangga
mengadap kat padang sekolah
aritu mmg kitorng sembang2 ++ gurau2 ingat2 balik pengalaman kitorg sepanjang 3 taun berkawan
mmg seronok time tu sampai mau gelak pecah perut r
siap betting untuk dapatkan result cemerlang utk SPM t..
and macam2 lagi r kitorg bercakap

abes rehat...
balik kelas n rutin kelas jalan cam biase till ujung abes klas
ak kemas2 barang
datang lah arwah..
bagi Pensil Picit kat aku
sebagai adiah tuk aku coz secara rasminya
aku telah menukar subjek BIOLOGI kepada LUKISAN KEJURUTERAAN
(coz pindah teknik..aku dah x amik BIO...but LK n PKEE)
arwah siap pesan...
suh aku blaja baik2 and cemerlang
ingat pa yg ktorg bet tu..
dan ingat friendship ktorg..
tu moment yg wat ak ingat till dis day r...

but utk dipendekkan cerita...
pada hari yang sama...
agak2 dalam pukul 6 ptg
mmber ak Diana call aku
menyampaikan berita kt aku...
"nana...Is dah meninggal...die xcident"
time aku dgr...
aku jadi blur sangat2..
bayangkan...
ari terakhir aku aku kt skool tu, ak banyak spend kan mase ak berbual2 ngan arwah berbanding ngan kawan2 kebiasaan ak
memang wat aku menangis bila teringatkan kembali
semoga roh nya dirahmati rahmat
AMIN...

nota x berkaki::
pensil picit yg arwah beli....
aku gunakan sepanjang aku blaja kt teknik
dan lebih membanggakan..
aku jawab paper LK SPM guna pensil picit pemberian arwah
dan kini....ia masih baik lg dlm simpanan aku

1 comment:

gendit said...

Al-fatihah untuk sahabat anda..amin..=)