Followers

Fenomena Baru.

Assalamualaikum dan hi saudara saudari cikeboom cikeboom...

Just nak share tentang sesuatu bersempena hari Jumaat harini, sejak akhir2 ni aku suka layan youtube mengenai mereka ni. Bukanlah cakap jiwa kpop, kdrama dan hiburan tu dah xda. Cuma sebagai pengisian berguna yang dapat aku kongsikan. Mungkin ini sebagai suatu fenomena atau satu langkah penyebaran ilmu2 agama islam kepada umat islam. Bayangkan Music, Facebook, Youtube dan sebagainya dijadikan sebagai satu medium untuk mereka mengembangkan ajaran islam.


Seperti yang dijelaskan oleh Fadhilatusy Syaikh Rabh bin Hadi Madkhali hafizhahullah wa syafaahu di dalam sambutannya untuk penerbitan majalah “Manabirul Huda” Al-Jazair menjelaskan :

“… Sesungguhnya sebab yang paling besar dan kuat untuk merealisasikan tujuan-tujuan (yang mulia) tersebut adalah dengan menggunakan wasilah-wasilah yang disyariatkan dan mengarahkannya untuk memahamkan umat, khususnya para pemuda, seperti kitab, kaset, selebaran, majalah, dan radio, sehingga pemahaman yang lurus ini sampai kepada setiap individu umat dan kepada setiap keluarga. Dengan syarat, orang-orang yang menanganinya adalah ahli yang bermanfaat, yang bertakwa, dan ikhlas karena Allah Rabbul ‘alamiin…”

Bayangkan, tiap2 hari kalau buka facebook, misti ada orang sharekan video, risalah atau komen2 daripada mereka. Kadang2 benda tu nampak je macam simple, tapi sekali kalau kita teliti dan fahami, message yang mereka cuba sampaikan amatlah mudah nak difahami.. Antara mereka yang aku suka dengar adalah..


Ustaz Don Daniyal Don Bijayid

1st time aku dengar ceramah Ustaz ni waktu menonton rancangan "30 Minit Ustaz Don". Memang best rancangan tu. Bayangkan, bukan aku je suke...budak kecik dan orang2 tua pun suka tengok rancangan tu. Ada caller dari golongan kanak2 dan dewasa untuk menanyakan soalan dan mengaji. Sangat hebatkan. Salah satu aku suka kata-kata dia yang aku suka,

"Jangan hanya melihat keburukan orang, kerana seburuk-buruk dia, ada 1001 kebaikan yang kamu tidak pernah lihat.."


Ustaz Azhar Idrus

Ustaz ni aku selalu tengok ceramah dia kat dalam Youtube. Tiap2 ceramah dia, mesti ada ramai orang yang dengar. Ustaz ni memang aku salute time akhir tahun lepas. Orang lain sibuk wat konsert countdown akhir tahun, tapi Ustaz ni sibuk buat countdown dengan membuat pengisian ilmu ilmiah. Memang best lah. Senang cakap, cara sambutan akhir tahun dia x sama ngan cara sambutan orang lain. Good Job Ustaz!!..kadang2 aku gelihati dengar ceramah cara dia jawab soalan oyang ditanya orang di dalam Youtube..

Maher Zain

Yang ni memang aku sangat2 suka..cara dia adalah dengan music..Cukuplah kalau korang faham lirik lagu2 dia yang sangat padat message dia mencintai ALLAH swt, Rasulullah saw, Ibu Bapa, Isteri dan Sahabat.. Bahasa Inggeris bukan saja mudah difahami, tapi message yang nak disampaikan amat mudah nak sampai. Lagu baru dia..


360°?

Salam dan hi saudara saudari cikeboom cikeboom

Lately aku selalu ditanya oleh rakan2 dan saudara mara aku.."wah NaNa, ko belajar makeup ke?", "ko dah nak kahwin ke?", "ko buang tabiat ke?", "ko sakit ke?"...wah gitu..macam2 tohmahan aku dengar.cheewaaahhh...hahahahaha..


Okey, untuk meng-clearkan cerita, meh sini aku stori sikit. Even aku bukan artis yang perlu dikongsi cerita peribadi, tapi aku suke berkongsi cerita or membebel kat blog ini. Peduli apa aku kan...

Sebenarnya, since aku baru tamat belajar dalam tahun lepas, aku dah berangan dalam kepala nak buat itu dan ini. Tapi maybe time tu aku baru nak membina karier, dan jadual pun x tersusun padatnya.. Apa yang aku tahu, aku nak menambah ilmu pengetahuan aku sebagai wanita selepas bertahun2 aku menambah ilmu pengetahuan sebagai pelajar jurusan Kejuruteraan Elektrik selama 6 tahun. hahahaha.. Antara kelas atau ilmu yang ingin aku tambahkan ilmu pengetahuan adalah:


Kelas Fardu Ain


Kelas Fardu Ain ini memang aku dah rancang sangat lama. Since aku dari Universiti lagi. Tapi insyaALLAH aku harap aku tak terlewat lagi untuk mendalami ilmu agama ni. Kelas fardu ain ni termasuklah dari segi mengaji, pengisian ilmu-ilmu islam dan segala2nya lah yang berkaitan dengan ilmu akhirat. Niat ni menjadi semakin membara since aku di Kota Makkah. Aku harap niat ni akan berterusan. Aku bukan tak tahu mengaji, tapi better aku terus mengaji dengan orang yang lebih arif untuk menghilangkan syak dan was dari segi tajwid dan makhraj huruf. Alhamdulillah, aku sedang berusaha mendalaminya sekarang bersama ibuaku sendiri..Thanks dan u ibu..

-sumber google-

Kelas Memasak

Part ni pulak jangan korang cakap aku x kenal apa itu periuk, sudip, kuali dan lesung batu. Part ni, aku memang terer. Aku memang pandai masak2 lauk-pauk macam asam pedas, lemak cili padi, kari dan sebagainya, memang akulah juaranya tanpa mengunakan ajinomoto ni. Tapi bila part bakery kek, pastry, puding dan sewaktu dengannya, aku memang FAIL!!...memang aku x pandai. coz aku x pernah mencuba. so, aku memang bercadang nak masuk kelas masakkan. tapi memandangkan, masa tak mengizinkan. dapat2 aku ni orang berkomitmen, memang susah lah. Tapi aku masih lagi mencuba mencari lagi yang bersesuai dengan masa aku.

-kek besday tahun lepas-

Kelas Menjahit


Part ni memang aku teringin sangat2..yelah, ibu aku pandai jahit baju kurung, memang terkenal kat kampung pasal ibu pandai jahit baju, tapi anak tak pandai...aiseymen...tu sebab, aku kena pikirkan inisiatif macamana nak pandai jahit baju. so, inisiatif aku, aku daftarkan nama aku dalam program 1 Malaysia di Giatmara. Aku sedang tunggu nama aku di short list kan. Minta2 dapat...dapat pandai dua jenis baju jadilah..baju kurung dan baju melayu...sape nak tau pasal program ni, sila google k...

-sumber google-

Kelas Makeup


Hah!! yang ni paling dasat..aku memang anti sangat2 dulu bab2 gincu, eyeliner, eyebrow, maskara, blushur dan foundation. Tapi xtahu kenapa niat nak belajar tu datang tiba2. maybe selama ni ibu selalu tegur, "pakai lah gincu ckit, bibir nampak pucat je", dan paling aku kesalkan, kadang2 kawan2 aku tag pic aku dalam facebook, muka masing2 cantik berseri, tapi tang aku, muka pucat, lemau semacam je...So, aku rase nak buat sedikit perubahan. bukanlah drastik, tapi sebagai permulaan je. sebab aku rasa belajar makeup ni perlu untuk diri sendiri, famili, kawan2 dan sebagai 1st step untuk bisnes mana tahukan oneday. so, better belajar..Maybe sekarang aku tak begitu selesa, tapi maybe aku akan mencuba dalam keadaan tidak drastik.
-my first makeup class-

Right ♥

""u will regret even more if u tell them..!""
nanabdkbaik


""Through pains we learn how live, care, love and forgive as learning is a gift from pain that will make a better you in future."
nanabdkbaik



""everybody deserved to be praised that they r beautiful!'"
nanabdkbaik



Realized


Now im soooo realized that my old job is better than my new job now
can i turn back please??
i'm really miss about factory culture seems like busy, gossip with colleagues about our big boss, back home late, attend meeting for 6 times a day, morning exercises, walk on along the production, stress with the production and shipment and so on lah...

So, if i have time, i hope i can turn back my old days..
hopeee soooo...