Followers

Thursday, April 18, 2013

Rich Man, Poor Woman (J-Drama)

Sebenarnya, cerita ni dah sangat lah basi but aku tetiba nak share sebab aku dah tengok cerita ni lebih dari 3x tanpa jemu. Serius, memang best. Mula-mula aku tengok dulu sebab aku memang suka kat hero dia Shun Oguri baik dari cerita Hana Yori Dango, Hanakimi, Gokusen, Crown Zero, Detective Conan dan segala-galanya. So, aku tengoklah..Last-last, bagi aku jalan cerita ni sangat-sangat menarik. Bukan pasal dia hero but jalan cerita. Sangaaattt best..

Kalau nak faham, kena tengok ikut urutan seperti di bawah. Dengar-dengar, akan ada season 2.wahhh...tak sabar nak tunggu..


Rating : 9.8/10 



Synopsis


The story in the Rich Man, Poor Woman special takes place before the creation of Next Innovation, The special basically revolves around the creation of the firm and how Hyuuga (Oguri Shun) and Asahina (Arata) managed to pull through to create it.


Rich Man Poor Woman (J-Drama) (2012)


Synopsis
Oguri Shun plays Hyuga Toru, an affluent man whose personality is on the contrary, speckled with flaws. A CEO of an IT firm who is published on Forbes as a billionaire, Toru attained his fortune through chance and pure luck. A woman who meets Toru and eventually becomes attracted to him is Sawaki Chihiro, played by Ishihara Satomi. Chihiro is a hardworking college student at Tokyo University who has prepared for her future as much as she possibly could through studies and obtaining licenses. Despite her efforts, she has yet to land a job. Upon meeting Toru, she begins to unravel a genuine pureness inside him and solitude resulting from such pureness, which eventually draws her closer to him. The two repeatedly conflict each other, but little by little learn about one another to grow and develop together.
Despite the worldwide recession and financial difficulties, there are people like Mark Zuckerberg who began work from merely an apartment room or a garage that end up growing to be companies generating over ten billion dollars revenues after merely 10 years or so, embracing their new found wealth by living the dream life. Whether it's a game or application software, Ecommerce, or other IT related firm, there are more than a few who rose in fame to such status in recent years. On the other hand, Japan's unemployment rate for new grads dropped to a record low and those who want to work are unable to, or their wishes to work at their company of choice is not granted.



Rich Man, Poor Woman in New York (J-Drama) (SP) (2013)

Synopsis
Over a 21 month period, Makoto (Satomi Ishihara) works in Brazil. For one week, she travels back to Japan. Makoto doesn’t have a place to stay, so she stays at Toru’s (Shun Oguri) house. As they live together, conflicts arise from their different life styles.

Thursday, April 11, 2013

Blood Pressure

Aku tak tipu. Buat masa sekarang ni, aku memang sangat enjoy dengan life aku baik dari segi kerja, dan kehidupan seharian,. Tapi aku tak tahu kenapa Blood Pressure aku naik haritu. Sampai doktor yang check aku cakap, bacaan BP aku tinggi.. Time haritu, aku just rasa mata pinar-pinar. Yang ni, memang aku akui, aku memang ada rabun silau yang tinggi di bahagian kiri sahaja. Rabun jauh dan rabun dekat aku memang tiada dan sangat TipTop.

Berbalik kepada cerita BP ni, aku pergilah jumpa doktor yang kliniknya selang 2-3 bangunan dari tempat aku kerja. Datang2, aku take time rileks kejap. Then baru daftar. Time tu, aku tak rasa pening langsung cuma mengantok dan mata pinar. Bila dah daftar, doktor panggil, tanya kenapa..Aku cakpalah mata rasa macam pinar2 dan suruh die check BP aku. Apa yang dasyatnya, Bacaan BP aku waktu tu adalah 160/100. Rujukan seperti kat bawah.



Kalau ikut jadual, aku dah berada di Hypertensi Peringkat II. Tahap camni, memang doktor dah galakkan masuk wad. Kalau nak ikutkan, boleh je nak masuk wad sebab aku boleh claim dengan insurans. Tapi, aku rasa macam tipu lak mesin tu. Then, aku dapat mc dan balik rumah. Kat rumah aku, ada mesin tu juga. Bila aku check, bacaan die, lebih kurang bacaan di klinik tadi. So, aku start rasa risau dan risau.

Secara jujurnya, aku memang tiada rasa tekanan dalam kerja dan kehidupan seharian aku. Memang sangat enjoy. Cuma yang aku nampak, ada beberapa sebab kenapa perkara ni terjadi.

1. Aku memang dah lama tak exercise macam kebiasaan aku buat berlari atas crosswalk paling-paling pun 30 minit sehari. Last aku lari atas crosswalk dalam bulan 2.
2. Bab makan, aku memang makan apa saja dan tak diet.
3. Aku kerap tidur lambat. Mengadap laptop sampai nak ke pagi tengok cerita korea lah, jepun lah, melayu lah, dan macam-macam lagi


So, kesimpulannya, aku kena berjaga-jaga sebab aku masih sayang diri aku sendiri dan orang2 sekeliling aku,.


Monday, April 08, 2013

That Winter, The Wind Blows (K-Drama) (2013)

Drama Korea paling latest aku layan.
Memandangkan rumah aku tiada channel S HD tu, terpaksalah aku men-download. secara rajinnya
Dah tamat dah citer ni kat korea, kat channel S HD tu aku tak tahu
Citer ni memang best, suka tengok diorang
Macam biasalah, citer korea kalau tak drag dari episod awal sampai habis memang tak sah
Sila layan, kalau nak layan..

Rating : 9/10 


Summary:

A man (Jo In-Sung) known as the best gambler in the Cheongdam neighborhood lives a meaningless life. His parents dumped at an early age and he lost his first lover. Meanwhile, a woman (Song Hye-Kyo) is the heir to a large corporation, but she is lonely. She has also lived through a difficult life. She lost her eyesight and her father passed away. The woman has to protect herself from those around her.