Followers

Friday, November 07, 2014

Resepi Jeruk Mangga Asam Boi Berapi

Sekarang ni, Jeruk Mangga Asam Boi menjadi viral di internet
Aku pun terliur nak tahu apa yang sedap sangat jeruk mangga tu,
Apa lagi, balik kerja terus beli mangga muda dan terus buat.

Bahan - Bahan :
Mangga Muda - 2kg
Asam Boi - 1 peket (yang ni aku beli anggaran dalam 150g tak silap aku)
Cili padi - 5 batang (nak pedas letak banyak pun ok)
Gula secukup rasa

Cara- Cara :
1. Basuh bersih-bersih mangga muda tu.
2. Potong ikut citarasa nak besar atau kecil mangga tu.
3. Hiris Asam Boi dan cili padi.
5. Gaul sekali mangga, asam boi dan cili padi dan masukkan sedikit gula.
6. Simpan dalam peti ais dan makan..yuummmyyy~~

Hasilnya

Rasa dia, ok...
ada masam + manis + pedas


ok. bye!!
daaaaa~~~!!

Wednesday, October 01, 2014

7th

Mula-mula buat blog sebab nak cerita pasal life as Electrical Engineering student
Lepas tu, aku rasa terpesong sebab benda aku nak tulis macam sama je
Last-last, post start banyak kepada merapu dan syok sendiri sebab pikir blog ni aku yang menaipkan..

Lepas tu bila orang sibuk-sibuk cerita pasal nuffnang, aku pun sibuk nak letak gadjet nuffnang
Tapi tak silap aku baru dalam 2-3 tahun ni aku letak sebab baru tahu, walaupun aku tahu aku takde pelawat.
Walaupun aku letak iklan nuffnang ni, sebenarnya aku tak tahu apa function iklan ni sebenarnya dan macam mana boleh dapat duit.


Then, pejam celik - pejam celik, baru perasan tahun ni dah termasuk tahun ke 7th aku tulis blog.
Dari zaman belajar sampai bekerja rupanya aku dah ber-blog.

Walaupun blog ni lebih kepada syok sendiri, tapi diharapkan ada-ada manfaat kepada masa akan datang,
Mana tahu, blog aku ni boleh jadi bahan research pada masa akan datang...
kekekeke..

Ok, bye!
NaNa

Tuesday, August 12, 2014

Summer Break!!

I need long vacation..
tQ..

Friday, April 18, 2014

I am Not a Electrical Engineer but I am a...

Salam saudara saudari cikeboom cikeboom semua...
As a worker, weekend memang lah hari-hari yang sangat di tunggu-tunggu..
Yesss, aku pun termasuk dalam golongan yang tak sabar tu..

Yup, aku bukanlah Electrical Engineer seperti ditauliahkan semasa pembelajaran aku di Universiti
After kerja sana sini, akhirnya aku kerja dengan family sendiri..
Cakap orang, untunglah kerja dengan family..
Nak cuti - senang, taknak datang - senang, nak gaji lebih - senang, dan apa-apa lagi yang nakkk - senang..
Tapi, bagi aku, semua fahaman tu salah!!..

Bercakap kepada kerja dengan family ni,
Bagi aku, ia bukanlah semudah A B C D to Z
Sebenarnya, ia satu cabaran buat diri aku sendiri

Sebagai contoh,
Waktu aku kerja sebagai Engineer kat kilang dulu, aku memang lah sangat2 pemalas
Sebab, waktu tu niat kerja hanya untuk duit.
Sebab apa, apa yang aku tahu pergi balik kerja, buat kerja apa patut
Cukup bulan, tahu2, duit gaji masuk
Kalau kurang, start lah aku melenting
Padahal, aku selalu amik unpaid leave..hehehe

Bila dah berkerja sendiri dengan family
Benda tu semua lain
Aku tahu, bekerja sendiri ni tanggungjawab dia besar
Walaupun, company yang aku kerja sekarang, bukanlah punca pendapatan utama keluarga aku
Tapi, tanggungjawab tu sangat2 besar dan lain

Boleh dikatakan, sepanjang stress tu dah jadi kebiasaan
Bukanlah stress melampau sampai nak terjun bangunan
Tapi stress untuk belajar
Example, every month, aku dan abang aku kena set target return profit sebanyak sekian...?, 
So, kami kena bertanggungjawab camana nak capai target tu
Yelah, nak bayar gaji pekerja, overhead company dan sekian2
Benda tu semua kena ambil kira
dan apa yang penting, aku selalu berfikiran segala email, incoming call, fax adalah duit...
Yup, memang susahkan...??
Semua benda tak datang bergolek
Walaubagaimanapun, aku bersyukur, dengan segala rezeki yang aku terima tak kira lah kecil atau besar adalah datang dari rezeki Allah swt

Pernah juga aku tak pernah tidur lena malam2 gara2 kerja
dapat2 waktu Turn Around
Barang delayed, reject, dan sebagainya
memang rasa nak give up
Bila pikir2 balik, benda tu semua cabaran..

Kesimpulannya,
I am Not a Electrical Engineer but I am a...??

Happy weekend..
daa~~


Monday, February 24, 2014

Hi 2014!!


Hi everyone,
Hopefully, it is not too late to wishing all of you Happy New Year
Actually, many thing I need to write here regarding about myself such as my life, my family, my job, new hobbies and others.
But i know, it is not interesting..hehehehe


"HEALTH is WEALTH"


daaa~~~